indregard.no
Blogging og medier

NRK Nett-TV og Linux

NRK er, enn så lenge, lisensbetalernes eiendom. Tankegangen bak er at tilgang på uhildet informasjon fra en uavhengig presse er avgjørende i et demokrati. I hvilken grad NRK evner å være uavhengig fra det sosialdemokratiet som fødte dem, er selvsagt et vanskelig spørsmål. Men den allmenne tilgangen til NRKs programmer er selvsagt.

Derfor er det usedvanlig irriterende at NRK, når de velger tekniske løsninger for sine nettprodukter, velger løsninger som favoriserer en bestemt leverandør av et annet produkt enn selve nettleveransen. Ved å velge Microsofts Windows Media som format for både lyd og bilde, tvinges nettbrukerne av NRKs tjenester til å velge Microsofts operativsystemer også - til en pris av mellom 2.795 og 4.595 eksklusiv virusprogramvare.

Vi er ikke veldig mange som ikke bruker Windows - kanskje 5-10 % av databrukerne. Men for NRK koster det faktisk ingenting å bruke et format som er åpent tilgjengelig og gratis å implementere for alle operativsystemer. De trenger bare å benytte seg av en åpen standard som Ogg, FLAC, MP3 eller MPEG4 (XVID/DIVX). I stedet velger de en protokoll som bare Microsoft kjenner spesifikasjonene til. Hvis det er så viktig å også tilby dette i Microsofts format, kunne man rett og slett tilby det i flere formater samtidig. De tekniske løsningene for å gjøre slikt er enkle og billige.

I praksis betyr dette at vi som ikke bruker Windows må bevege oss inn i en masse teknisk slit for å få sett nyhetene eller Nytt på Nytt fra i går. I tillegg er det et juridisk grenseland hvorvidt det er lovlig å implementere Microsofts protokoller, slik for eksempel MPlayer gjør.

Og etter at Nett-TV skiftet layout, får jeg det ikke engang til.