indregard.no
Omslagsbildet til Motgift. Et utbombet regjeringskvartal.Av: Henrik Lied/NRK.
Politikk og samfunn

Burde vi fortie?

Fra forordet til Motgift:

Resultatet av Breiviks beslutning [om å gi opp ordinær, politisk påvirkning] kjenner vi så altfor godt. Men dokumentet han sendte ut i verden den fatale julidagen – hvor godt kjenner vi dét? Har det ikke forsvunnet litt fra offentlighetens søkelys, i all hurlumhei omkring politiets innsats, justisministerens ansvar og rettspsykiaternes diagnoser?

Noen vil hevde at det kan være like greit; Breiviks hatskrift fortjener å synke i glemselens hav. Dette er et forståelig standpunkt. Terroristen har selv uttalt at bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya bare var «fyrverkeri» for den virkelige begivenheten – lanseringen av «manifestet». Så hvorfor skal vi bidra til å gi dette dokumentet mer oppmerksomhet enn det allerede har fått?

Igjen: «De tør ikke fortelle oss sannheten!» Et sentralt punkt i Breiviks konspirasjonsteori er nettopp at den norske eliten – i et anfall av «politisk korrekthet» – legger lokk på viktige debatter om blant annet islam, seksualmoral og Europas fremtidige befolkningssammensetning. Ikke minst av den grunn er det maktpåliggende å demonstrere at offentligheten på ingen måte frykter noen av hans «sannheter». Kanskje vil det vise seg, når den høyreekstreme verdensanskuelsen granskes i fullt dagslys, at det ikke er «elitene» som har mest å tjene på at visse standpunkter blir «ignorert» – men de høyreekstreme selv. Det verste du kan gjøre mot en ekstremist, er å slepe ham ut av det ideologiske ekkokammeret og behandle ham som den politiske medborgeren han egentlig ikke vil være.

Fra i dag kan du kjøpe boka i din lokale bokhandel, hos Flamme eller hos Manifest! Og for de av dere som er i Oslo, skal vi feire lanseringen på Internasjonalen fra klokka 19.00 – med gratis entré, god musikk og relevant faglig innhold.

motgft høyreekstremisme