indregard.no
Bak nyhetsfasaden

Lorry-skandalen

Bak nyhetsfasaden, Morgenbladet, fredag 13. januar 2011.

Opposisjonen på Stortinget reagerte lynraskt da det onsdag morgen ble klart at næringsminister Trond Giske var tilhenger av at folkevalgte politikere skal ha innflytelse over folkets eiendom. Uttalelsene skal ha falt på et nachspiel på Lorry. I løpet av få timer ble det innkalt til pressekonferanse i Stortingets vandrehall.

Opposisjonen ble ledet an av KrFs leder Knut Arild Hareide, som var tydelig i sin kritikk.

– Det er bare én ting å si om dette: uhørt! I dobbel forstand. Både på den måten at regjeringens politikk ikke skal utøves på et nachspiel. Og på den måten at ingen faktisk har hørt Giske si det, sa Hareide til et fulltallig pressekorps.

Trond Giske forsvarte seg med at han aldri har sagt noe som kunne antyde at han var tilhenger at folket skal ha noe å si i økonomisk politikk. Det var ikke godt nok for opposisjonen.

– Det holder ikke. VG har en kilde som har vært sammen med onkelen til en kvinne som eide en katt som senere ble eid av en som satt på nabobordet til det mye omtalte nachspielet, og han bekrefter at Giske sa noe sånt, sa Fremskrittspartiets Harald Nesvik.

Nesvik var opptatt av at det ikke var selve meningene som var problemet, men at ryktespredningen skapte usikkerhet.

– Det sås tvil om Giske er verdig rollen som næringsminister. Bare det at vi står her i dag og sprer rykter om at han har politiske meninger på nachspiel sier ikke så rent lite.

Trine Skei Grande kunne fortelle at Roar Flåthen røpet overfor henne at Stoltenberg avslørte til Flåthen at han, altså Stoltenberg, skulle gripe inn overfor Giske, fortelle ham at han syntes han var dumming og at de ikke lenger var bestevenner. Til dette skal Giske ha svart at «den som sier det først er det sjøl».

– Det er et grunnleggende prinsipp i et liberalt demokrati at politikk ikke skal utøves gjennom diskusjoner på pub. Hva er vel igjen av idealene fra den franske revolusjonen, om vi skal gå bort fra at beslutninger skal fattes i lukkede styrerom uten politikere tilstede, spurte Grande avslutningsvis.

giske næringslivspolitikk nachspielgate