indregard.no
Blogging og medier

Død snø

I anledning åpningen av Ringen kino fikk jeg muligheten til å se den nye filmen Død snø (regi: Tommy Wirkola, kjent fra Kill Buljo.) Den har premiere 9. januar, og er noe så sjeldent som en ganske høybudsjettbasert norsk splatter. I tillegg er det sannsynligvis verdens første nazizombiefilm.

Referansene til splattersjangerens opprinnelse, Peter Jacksons Braindead (1992) og Bad Taste (1987), er spredt pent utover hele filmen, omtrent som blodet og innvollene til både helter og zombier. Men noe av problemet er at filmen kobler seg for tett på sjangeren. De kjører den samme generelle oppbygningen som andre splatter-cum-grøsserfilmer, til det nesten pinlig forutsigbare. Første scene er en sniktitt inn i helvete, da vi får se det første zombiedrapet. Deretter kommer kontrasten med gruppa som skal på hyttetur, og så kommer fjorten advarselscener før den første zombien viser seg for gruppa vår. Ved å plutselig vise ansiktet i vinduet. Og derfra tror jeg faktisk alle kan fortelle resten. Forutsigbarheten ødelegger grøsser-elementet, og man sitter stort sett og ler av selv de presumptivt skumleste scenene.

Nazizombiene er meget godt laget, og blir slaktet på tildels kreative og nyskapende måter. Det er helt tydelig at filmens ressurser har blitt heavy investert i å finne på nye måter å drepe zombier på. Jeg har ikke lyst å avsløre noen nå, fordi dette er filmens primære spenningselement. Zombie overlord Herzog er dessuten ekstra skummel og tøff, og fungerer godt. Det er noe veldig passende med en velstriglet SS-uniform på en slik overlord.

Scenen der nazizombiene tygger løs på en av heltenes innvoller, mens vi observerer fra førstepersonsvinkel er herlig drøy. Det er vel her filmen er nærmest å utvide og drive nyskaping. Ellers er filmens styrke at humoren fungerer godt i perioder, spesielt for oss som er nordlendinger. Den nord-norske representanten i gruppa bidrar sterkt, med mange veldig nord-norske replikker, understatements og overtydeligheter. Her er det tydelig at regissøren har fått bruk for sin opprinnelse i Alta.

Alt i alt er dette en helt grei splatter, som alle med snøskuter-, nazi- og/eller zombiesympati bør få med seg.

nazizombie film