indregard.no
Politikk og samfunn

Dilemma

Er det miljøvennlig å bygge demninger, store vindmøller og dekke jordas overflate med solcellepaneler? Nei, mener Jesse Ausubel ved Rockefeller University. Det er en interessant stemme i et stadig mer divergerende kor av miljøentusiaster.

Den liberalistiske høyresidas svar på alle miljøutfordringer er «mer av det samme». I deres verden vil miljøproblemene reddes av ordinære markedsmekanismer, fordi gode miljøløsninger vil etterspørres og dermed stige i verdi etterhvert som folk oppdager at alternativet er dyrere. Argumentet er fryktelig svakt, blant annet fordi det ikke tar hensyn til at konsekvensene av et utslipp i dag neppe viser seg før om 100 år – det vil si etter at utslipperen er død.

Men en avart av dette resonnementet ser ut til å fenge langt flere. Da har det blitt til at økonomisk vekst må til, fordi økonomisk vekst er motoren som skaper teknologisk utvikling, og teknologisk utvikling må til for å løse miljøproblemene. Jesse Ausubels tanker bør helle litt kaldt vann på denne tanken.

Selv om Ausubel selv promoterer atomenergi, er det særdeles vektige grunner til å holde seg unna denne formen for energi inntil vi har en sikrere, renere og mer fornybar variant klar. Ausubels motiv for å fremme atomenergi som alternativ, er at han holder veksten i energiforbruk konstant. Det er imidlertid ikke åpenbart at dette må være et premiss.

Den tradisjonelle økologiske politiske linja (eksempelvis Næss og dypøkologien) har argumentert for at reduksjon i ressursforbruket ikke bare er en mulighet, men en nødvendighet. Eksempler på en slik reduksjon er å redusere menneskenes forbruk av kjøtt eller sydenreiser. Det er ikke klart for meg hvorfor dette skulle medføre mindre ressurser til forskning og utvikling av energikilder. Snarere ville det kunne frigjøre ressurser (det er jo nettopp poenget) til forskning. Etterspørselen etter miljøløsninger kan definitivt stimuleres utenom markedet ved hjelp av avgifter på miljøkostbare løsninger; en måte å la utslipperen betale for de faktiske kostnadene utslippet påfører (fremtidens) samfunn.