indregard.no
Toppsaker, Bak nyhetsfasaden

Nitten åttifem

Bak Nyhetsfasaden har gleden av å presentere et utdrag av første kapittel i vår moderniserte utgave av Orwells «1984»:

«Korridoren luktet pommes frites og t-bonestek. I den ene enden hang en plakat, egentlig alt for stor for å henge innendørs. Plakaten viste frem et bilde av et ansikt, mer enn en meter bredt: en mann på omtrent førtifem, med mørk hud, elegante trekk og et skarpt blikk. Winston nådde enden av korridoren, og begynte på trappene nedover. Mellom hver av de syv etasjene var den samme plakaten; det fremstod for Winston som om øynene til presidenten på plakaten fulgte ham mens han gikk. ‹Yes, we can›, stod det med store bokstaver under plakaten, men det var også lagt inn en linje til: ‹see you›.

Winston kom seg ut av utgangsdøren. Luften var kald og verden virket kald. En kilometer fra der han stod tårnet arbeidsplassen hans, Sikkerhetsbyrået, over resten av byen.

Sikkerhetsbyrået – eller NSA, på Nytale – var en enorm, pyramidisk struktur, tre hundre meter opp i luften. Fra Winstons sted var det såvidt mulig å lese Partiets slagord, skrevet på fasaden med elegante bokstaver: ‹Krig er fred. Frihet gir terror. Uvitenhet gir lykke.›»

Den nye utgaven søker å få frem den treffende likheten mellom Orwells profeti og dagens Vesten. Dagens systemer opererer i det skjulte for å avsløre kriminalitet, ikke ulikt de orwelliske systemene som kunngjør for alle at de til enhver tid blir overvåket for å endre deres tanker, følelser og ideer. Og er ikke vår tids dominerende ideologi om frihet og demokrati intet annet enn en pastisj over slagordet til partiet i 1984, «Frihet er slaveri»?

1984 slutter med at Winston Smith feller en tåre og erklærer at han har vunnet over seg selv, og nå elsker Big Brother. Og er ikke dette likt befolkningen i Vesten, som stadig sier at de elsker sitt land? Kjærlighet og kjærlighet. Parallellen gir i hvert fall oss frysninger på ryggen. Det kan umulig være tilfeldig. The plot thickens, som vi kommentarskribenter bruker å si.

Det mest opplysende som kan sies om PRISM er derfor definitivt at det egentlig handler om fullstendig, totalitær hjernevask som i 1984. Og du der, ja, du som leser: Ikke still spørsmål ved om det egentlig er så likt. Uvitenhet er styrke. Korrelasjon er kausalitet.

kommentariatet overvåking orwell