indregard.no
Bak nyhetsfasaden

Kriminell inkonsistens

Bak nyhetsfasaden, en satirespalte i Morgenbladet, 2. mars 2011.

Det har vært mye å gjøre for rettssystemet etter at det 1. januar ble innført forbud mot selvmotsigelser hos offentlige debattanter. Selv om bøtenivået har vært moderat, vurderer regjeringen loven som vellykket, i og med at listen over ulovlige selvmotsigelser har en allmennpreventiv effekt.

Like over nyttår kom den første arrestasjonen. Saken mot kvinnen som anklaget vestlige statsledere for krigsforbrytelser iført Ché Guevara-t-skjorte vakte stor oppmerksomhet, og skygget derfor over den samtidige, og langt mer prinsipielt interessante, avgjørelsen om bøtenivået for protestgruppen på Facebook mot kommersialisering av allmenningen.

Få grupperinger har blitt spart. Uro spredte seg på Vinderen da en ung mann ble lagt i jern etter å ha ytret motstand mot at fattigfolk skal få sydd puter under armene av velferdsstaten. Uroen la seg imidlertid da politiet på en pressekonferanse kunne vise til at mannen «bor i en leilighet på Majorstuen han fikk av sin far i attenårsgave».

Da politiet fikk inn tips om det store nettverket av ytrere som konsekvent innledet sine innlegg i større norske aviser med å presisere hvor presset ytringsfriheten var her i landet, ble det også rullet opp at de samme personene stod bak den ulovlig inkonsekvente kombinasjonen «innvandrerne går bare på trygd» - «innvandrerne tar alle jobbene våre». Flere av disse måtte slippe med påtaleunnlatelse fordi rettsapparatets kapasitet ble sprengt.

Politiet lærte av denne overbelastningen, og har nå opprettet poster for forenklede forelegg i særlig belastede områder. På Grünerløkka ble det kø ved politiposten da politiet valgte å aksjonere mot bekymrede småbarnsmødre som ikke lar sine barn gå i annet enn ubehandlet ull fra Nøstebarn fordi de er redd for «farlige kjemikalier», mens de anbefalte ikke-testede naturmedisiner på ulike nettfora.

Politiet har imidlertid ikke kommet noe videre i sin etterforskingen av hackerkollektivet Anonymous, som benytter Guy Fawkes-masker som sin uniform. Det vil trolig bli ny bøterekord dersom bakmennene blir funnet, da retten trolig vil finne at Anonymous’ ytterliggående ytrings- og informasjonsfrihetslinje ikke kan stå i sterkere kontrast til Guy Fawkes, hvis berømthet grunner i et mislykket bombeattentat for å gjeninnføre teokratiet i Storbritannia.

politisk analyse inkonsistens