indregard.no
Politikk og samfunn

Strøm

Er strømprisen høy? Ja, sammenligna med «vanligvis».

Figur 1
Figur 1

Sammenligna med resten av verden: nei. Dagens strømpris på € 0.08 per kilowattime – en ekstremt høy pris i norsk sammenheng – er på nivå med de to billigste i landene i EU i gjennomsnitt for hele november, Bulgaria, Latvia og Litauen. Den ekstreme kulden i desember vil presse prisene høyt over dette hvis vi velger enkeltdager, slik vi har gjort for Norge nå. Den norske prisen er en tredel av den danske, nederlandske, italienske og tyske. Selv den store, norske endags-peaken i januar/februar 2010 på € 0.15/KWh er under den gjennomsnittlige EU-prisen for vinterstrøm.1

Selvsagt er det riktig at sentraleuropeerne bruker gass til oppvarming, og at strømprisen dermed ikke påvirker dem på samme måten som oss. Gass har omtrent det samme prisnivået per KWh som norsk strøm. Men poenget med at strømprisen i Norge relativt sett er lav selv når den er høy, er viktig av en annen grunn: Den norske kraftkrevende industrien har fortsatt en del å gå på, rent strømprismessig, før den ikke er konkurransedyktig. Et annet viktig poeng er at energiprisene i Europa følger hverandre, slik at også tysk og østeuropeisk industri må punge ut for både gass og strøm når kulda setter inn.


  1. Men endags-peaken i trønderstrømområdet NO3 var, når sant skal sies, større – den nådde en topp på € 0.50 den samme, kalde dagen.