indregard.no
Politikk og samfunn

Faktasjekk: irske lærerlønninger

Meglerhuset Terra sjeføkonom har uttalt seg i en sak om hvorfor det går til helvete med Irland. Ikke et ord om finansakrobatikk, lave skatter på næringsinntekt og vekst basert på lite bærekraftig kredittekspansjon. Neida. Problemet til Irland er at de offentlig ansatte tjener for godt.

I den noe underlig betitlede artikkelen «- Sør-Europa har bevilget seg en veldig høy levestandard» snakker altså Jan Andreassen om Irland. Han hevder at irske lærere tjener en halv million kroner.

Hvis han hadde brydd seg med å sjekke fakta, hadde han enkelt funnet ut det samme som jeg. Irske barneskolelærere tjente i snitt 906 euro per uke i tredje kvartal 2009, som er siste oppdaterte oversikt. Det betyr en årslønn på cirka 375 000 kroner. Hvis vi tar med lærere i videregående og på universiteter og høgskoler, kommer vi opp i en snittlønn på 405 000 kroner. Den eneste måten å nærme oss 500 000 på, er å ta ut bare «lærerne» på universiteter og høgskoler. Deres snittlønn var 466 000 kroner i året. Men det er ikke vanlig å bruke begrepet «lærer» om denne yrkesgruppen i Norge.

Til sammenligning har norske grunnskolelærere i snitt 425 000 kroner i lønn, mens videregåendelærere har 450 000. En norsk professor har i snitt 660 000 i lønn, og en høgskolelektor 471 600.

Altså: irske lærere tjener slett ikke en halv million kroner. De tjener blant annet vesentlig dårligere enn norske lærere, som jo ikke er noen høytlønnsgruppe. Premisset for artikkelen og uttalelsen til Andreassen er helt riv, ruskende gal.

Det er blitt helt vanlig å forsøke å legge skylden for PIIGS-landenes problemer på de offentlig ansatte. I Irland er det visst lærerne som tjener for godt, i Spania kan de ikke sies opp, i Italia er de korrupte og i Hellas er de pensjonerte. Sjeføkonomer og høyrepolitikere slutter rekkene for å slå to fluer i en smekk: de kan både komme uskadd ut av en krise som i all hovedsak finansakrobatikk og finansderegulering må ta ansvaret for, og de kan få rammet offentlig sektor, deres ideologiske fiende. Det gjøres ved å lyve om tall, for å gi skylda til de som absolutt ikke hadde noe med problemet å gjøre.

Kilder:

lærere irland faktasjekk