indregard.no
Politikk og samfunn

No comment I

Høyre har hele tida vært helt klar på hva som er vårt oppdrag i Afghanistan og hvorfor vi gikk inn sammen med våre allierte, det var for å skape trygghet for oss selv og våre allierte; for å sikre at Afghanistan igjen ikke skulle bli en frihavn for internasjonal terrorisme.

Vi har vårt åpen på det hele veien, og det har vært viktig, fordi begrunnelsen for vårt engasjement i Afghanistan, den har syns jeg de siste åra begynt å variere veldig, etterhvert som, hva skal man si, man har sett en humanisering av konflikten, der man snakker om bygging av jenteskoler, man snakker om demokratiutvikling, brønnboring, utvikling, som er veldig viktige forutsetninger for forbedringer i sikkerhetssituasjonen, men som ikke er begrunnelsen for at vi gikk inn, og jeg mener det er viktig å være klar på det, for hvis begrunnelsen er at vi skal bygge jenteskoler og demokrati, så kan man altså ikke sende norske soldater som da, tragisk nok, nå på søndag ofrer livet for det. Men hvis vi er der for å sikre vår egen og våre alliertes trygghet, å sikre at Afghanistan ikke blir frihavn for terrorisme, så er det et helt annet oppdrag.

– Komiteleder i utenriks- og forsvarskomiteen Ine Eriksen Søreide (H), Politisk Kvarter, 29. juni 2010, min utheving

I en slik situasjon må vi aldri glemme hvorfor vi er i Afghanistan og hvorfor det er så viktig at vi står løpet ut… Hva sier du når du står overfor en 9 år gammel jente som ble solgt og giftet bort for penger av sin mor da hun var 6 år gammel? Eller når du møter tenåringsjenter som rettsvesenet har beordret hjem til svigerfamilien, og «alle» vet at de blir drept når de kommer frem? Slik at det ikke skal bli familiefeider fordi de har rømt fra tvangsekteskap. Eller kvinnelige journalister som tørr å eksponere seg i mediene, selv om flere av kollegaene er drept til tross for at politi og myndigheter var varslet om dødstrusselene?

Vi må tale med klar stemme, legge filttøflene til side og stå oppreist i møte med alle land og regimer som setter statens makt foran enkeltmenneskers rettigheter - også Russland.

– Partileder Erna Solberg (H), innledning til sentralstyret i Høyre, 25. november 2007

I dag går det over 6 millioner barn i skole, av dem 2,5 millioner jenter. Under Taliban var det rundt 1 million og ingen jenter. Skoledeltagelsen bremses nå av mangel på lærere, særlig kvinnelige. Kvinnelige lærere har også i mange områder vært målskiver for Taliban. Jenteskoler brennes og lærerinner skytes… Suksesshistoriene finnes, den langsomme oppbyggingen skjer, men utfordringene er mange. Mange kvinner opplever at friheten uteblir, men utdanning er en vei til mer frihet.

– Partileder Erna Solberg (H), Nyhetsbrev fra Kabul, 7. juni 2007

For hvordan skal egentlig den sivile gjenoppbygningen kunne lykkes dersom Taliban brenner ned en pikeskole dagen etter at den er bygget? Mitt poeng er at militær tilstedeværelse er helt nødvendig for å sikre sivilgjenoppbygning. Og det er nettopp derfor norske soldater står sammen med NATO-soldater for å sørge for å gi det afghanske folk en fremtid uten trusselen fra taliban.

– Partileder Erna Solberg (H), Erna Solbergs blogg, 12. mai 2009

Hvor stort og forpliktende vil vårt engasjement være i forhold til Afghanistan? Tør vi satse på at dere har «stomach» til å være her så lenge som det kreves for å bygge demokratiet? I det lyset blir mitt spørsmål til utenriksministeren: Synes han det er heldig at vi da driver med egne øvelser om egne nasjonale exit-strategier og ikke står fast på det statsministeren har sagt, at vi skal gå inn med NATO og ut med NATO?

– Partileder Erna Solberg (H), replikk i spørretimen i Stortinget, 6. januar 2010

Det er ikke tvil om at de som bidrar i Afghanistan, gjør det ut fra et ønske om å bedre levesettet der, både nasjonalt og internasjonalt.

– Jan Arild Ellingsen (Frp), oppfølgingsspørsmål til Erna Solbergs spørsmål i spørretimen i Stortinget, 6. januar 2010

afghanistan propaganda