indregard.no
Humor

Verdens verste spåmann: meg selv

I den optimistiske posten «2008 i tall», publisert 1. januar 2008, skrev jeg:

Orakelet (undertegnede) slår til med følgende observasjoner om det kommende året…

Legg merke til bruken av «observasjoner». Jeg må åpenbart ha hatt rusk i utstyret, for en grundig gjennomgang av status for disse spådommene er mildt sagt rystende.

Partienes oppslutning

Dette svinger raskt, men slik ser det dersom vi sammenholder mine spådommer med det siste partibarometeret i Aftenposten:

Figur som viser indregard.nos spådommer mot partibarometer
Figur som viser indregard.nos spådommer mot partibarometer

Dette er min beste spådom. Her ser dere at nesten alle partiene er spådd i riktig retning (unntakene er sentrumspartiene Senterpartiet, KrF og Venstre), mens jeg bommet (grovt) på forandringens størrelse med Høyre, FrP og Rødt. For SV og Arbeiderpartiet er derimot treffet veldig godt. Jeg sa bare at dette var min beste spådom, ikke at det var en bra spådom.

Poeng til meg: 2/10

Oljeprisen

Her kommer en av de store bommertene. Jeg spådde:

Oljeprisen ender uforandret på 95,7 USD/fat, etter å falle kraftig frem til april.

OK. Det er enda noen måneder til 31. desember. Men her har jeg bommet grovt. Se på denne grafen:

Figur som viser oljeprisutviklingen i 2008
Figur som viser oljeprisutviklingen i 2008

Spådommen min er faktisk ganske presis hvis du speilvender den horisontalt og vertikalt. I lekmannsspråk betyr det at den faktiske utviklingen var nøyaktig motsatt av det jeg hadde forespeilet.

Poeng til meg: 0/10.

Tippeligaen

Tippeligaen er nesten ferdig, og det kan gjøres opp delvis status. Jeg tippet Vålerenga, Rosenborg og Viking som trioen på topp i den rekkefølgen. Ingen inn. Deretter tippa jeg Stabæk og Hamkam på de to siste. Ettersom Stabæktipset er en særdeles grov bom, hjelper det ikke at Hamkamtipset kan gå inn. Null poeng.

Poeng til meg: 0/10.

President i USA

Jeg antok at Hillary Clinton vil innta sjefsstolen etter å ha slått Mitt Romney i valget. En temmelig klar nullpoenger der, ja.

Poeng til meg: 0/10.

Renta

Mitt tips var at renta skulle opp til 6,2 %. Her var jeg jo godt i gang, helt til finanskrisa ødela alt. Renta steg opp til 5,75 % fra utgangspunktet på 5,25 % ved årsskiftet. Nå er derimot renta på vei ned, og er allerede kommet ned i 4,75 %. Alle som har forsøkt seg på å forutsi økonomiske indikatorer må smekkes nå: null poeng her også.

Poeng til meg: 0/10.

Utskiftinger i regjeringen

Jeg tippet ingen utskiftinger. Haha. Manuela Ramin-Osmundsen og Åslaug Haga satte en effektiv stopper for det. 0 er noe annet enn 2: Det blir 0 poeng på meg.

Poeng til meg: 0/10

Sum

Samlet sett får jeg dermed 2 av 60 riktige. Alle anbefales fra nå av å ikke høre på mine spådommer.