Enkle løsninger er sjelden smarte
Saiga-antilopen i Russland og Kazakhstan er i ferd med å dø ut. For bare 14 år siden var det over en million slike antiloper på steppene, men nå er det knappe 30.000 igjen. Enda verre: Det er nesten bare mamma-antiloper igjen.
Hvordan kunne dette skje? Er ikke gamle dager – tiden da menneskene ikke forstod at overbeskatning fører til utrydning – over enda?
Som så mye annet ondt, begynte det med gode intensjoner. 1 De kinesiske myndighetene var bekymret for at neshornet kunne dø ut som en følge av ulovlig jakt etter selve nese-hornet. Årsaken til at denne jakten i det hele tatt lønte seg, finnes i Kina. I tradisjonell kinesisk medisin er nemlig neshornpulver et middel mot feber. 2 Dermed forsket de, og fant ut at saiga-horn har like god effekt. 3
Resten er historie – på samme måte som saigaen snart er historie.
Moralen: Angrip roten på problemet (at folk benytter ekstremt kostbare og verdifulle ting for tilnærmet meningsløse formål), ikke symptomet (at neshornet nesten dør ut). Eller, for å øke presisjonsnivået litt: Angrip gjerne symptomet, men angrip samtidig roten.
En annen moral: Overtro er sjelden kompatibelt med gode og rasjonelle løsninger.
Via Marginal Revolution.