indregard.no
Politikk og samfunn

Et samlet Irak?

Nyheten om at Irak nettopp har vunnet Asia-mesterskapet i fotball, etter å ha slått Saudi-Arabia i finalen, presenteres på CNN som et avgjørende steg på veien til et samlet land. Sunnier, sjiaer og kurdere er alle med på laget, og sunnier, sjiaer og kurdere feirer seieren sammen (i alle fall i følge CNN).

Historien vil nok vise at det kreves litt mer enn en fotballkamp for å samle landet, og mine skeptiske instinkter roper at jeg burde være meget kritisk til dekningen av denne kampen. Men jeg kan ikke annet enn å faktisk ha litt håp. Det symbolske ved å vise seg som sterke sammen, det praktiske ved å ha noe positivt å dele mellom fraksjonene, det umulige i å ha hate en fotballhelt på grunn av etnisk bakgrunn – alt kan vise seg å ha overføringsverdi til krigsmotivasjonen generelt.

Men samtidig: Det er viktig å huske at krigen også består av «hardere» verdier: makt, penger, olje. Det symbolske, religiøse og kulturelle utgjør først og fremst rekrutteringsgrunnlaget, ikke den tilgrunnliggende motivasjonen hos krigens ledere. De kommer neppe til å la seg overtale av elleve menn og ei lærkule.

(Oppdatert: Også Ali Esbati skriver om dette.)