indregard.no
Politikk og samfunn, Tips og henvisninger

Eksklusivt

Hvis du noen gang blir usikker på om klasseperspektivet er relevant i det moderne samfunnet, anbefales en tur på E24 Eksklusiv. Det er et morsomt etymologisk faktum at eksklusiv nå nærmer seg «god kvalitet, god smak» i betydning. Den egentlige betydningen er altså noe som bare enkelte har tilgang til. E24 Eksklusiv er et livsstilsmagasin, så de fronter formodentlig en eksklusiv livsstil.

Hvordan kan man bedre understreke at god livskvalitet bare oppnås gjennom de rikes livsstil?

Med slike virkemidler «stimuleres» middelklassen til å spare for å en gang kunne oppnå en slik «eksklusiv» livsstil. Men målet viser seg å være holografisk: I det folk flest kan oppnå luksusen, går de reelt rike videre til nye og dyrere mål. Mange utviklingsøkonomer mener at dette er selve grunnlaget for vestens økonomiske vekst: middelklassens ambisjoner for mer forbruk og luksus gjør at de sparer.

De fattige må bruke alle sine penger på mat og forbruk, mens de rike har så mye at sparing blir meningsløst. De har rett og slett ikke ambisjoner om å nå høyere. Dermed er resultatet at middelklassen sparer, slik at overklassen kan investere. Uten en slik middelklasse stanser den økonomiske veksten opp.

Problemet med dette systemet er, naturligvis, at et slikt forbruk er fryktelig kostbart for verdens naturressurser, og håpløst uetisk all den tid folk sulter og dør av fattigdom. Men økonomene er enige: velstanden hviler på det. Det er derfor vi fortsatt trenger sosialismen, i en eller annen form, til å kritisere de grunnleggende strukturene verdensøkonomien avhenger av.