indregard.no
Politikk og samfunn

Mektige studentpolitikere

Utdanningsministerens skrekk, representantene for de fryktinngytende unge og oppegående, min vaktbikkje, Norges fremtid: Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL) er kanskje helt usynlige for oss studenter, men de driver med viktig lobbyarbeid, må vite. I dag er de i fyr og flamme over at de har vunnet en stor seier. Universitas gir dem til og med «en fjær i hatten» på lederplass.

Velferdsansvarlig i NSU, Per Anders Torvik Langerød, snakker om «en kjempeseier». Så hva har de fått til? Er det dobling av studielånet? Er det flere studieplasser? Er det mer penger til undervisning? Er det, i det hele tatt, mer penger?

Nei.

Etter intens lobbyering har Langerød og vennene hans klart å få politikerne med på å flytte fem millioner fra studentboliger til studentbarnehager, for å dekke opp for halvparten av et foreslått kutt i barnehagene. De feirer altså et kutt i studentbarnehagene og studentboligene som en seier.

Jeg har lurt på hvorfor studentparlamentet og NSU er så passive og usynlige. Hvorfor de ikke trekker med seg hordene av studenter på et ordentlig kjør for mer ressurser, bedre studielån, bedre pensjonsbetingelser for studenter, mer respekt for akademia. Nå skjønner jeg det. Ambisjonsnivået er ikke så veldig høyt der i gården. For dem er den blotte eksistens en «stor seier».