indregard.no
Politikk og samfunn

Den store fienden

Karl-Fredrik Tangen har lest Pierre Bourdieu. Det er ikke akkurat noen nyhet. Men han benytter sin inspirasjon til å hevde et merkelig standpunkt: SVere=kulturarbeidere=middelklasse utnytter sin kulturelle kapital under dekke av å være arbeidere. APere=Narvesendamer=arbeidere er den egentlige arbeiderklassen, og de har på mystisk vis tapt kampen. «SV-linja» har fått gjennomslag.

Det er naturligvis interessant å se på kulturell kontra økonomisk kapital. Men analysen til Tangen er komplett uferdig, åpenbart partiorientert og ufattelig ensidig. For er det virkelig slik at majoriteten av den kulturelle kapitalen forvaltes av SVere? Og henger følgende resonnement på greip i det hele tatt?

Etter krigen hadde arbeiderbevegelsen en følelse av at de hadde vunnet, for eksempel gjennom utformingen av skolesystemet. Men analyser viser nå at det ikke er riktig. Arbeiderbevegelsen, AOF og Arbeiderpartiet har mistet kraft som dannelsesinstitusjoner for arbeiderklassen. Nå har vi fått «SV-linja» isteden. Vi har et skolesystem som forklarer arbeiderklassen at deres måte å se verden på er gal. Skolen lærer arbeiderklassen å fortsette å være arbeiderklasse. Man lærer dem hva de ikke er flinke til.

Jeg, i min enfoldighet, trodde det var høyresida og individualismen som vant kampen om skolesystemet. Det er helt riktig at skolen ikke bidrar til å utjevne klasseforskjellene, men hva i all verden har det med SV å gjøre? På hvilken måte lærer SVere arbeiderklassen å fortsette å være arbeiderklasse? Og, enda viktigere: Hvordan skiller dette seg fra det Arbeiderpartiet og Høyre gjør?

Og spørsmålene bare fortsetter: Er det ingen med kulturell kapital som stemmer Høyre? Hvordan bruker man rent konkret sin kulturelle kapital til å endre skolen? Hvordan kan det ha seg at så mange stemmer SV, når SVs politikk i følge deg styres av «de som mottar stipender fra staten»?

Kjære Karl-Fredrik: Du tror du har skjønt mer enn du har. Selv om Bourdieus teorier forklarer hvorfor den økonomiske makta ikke rår helt alene, forklarer de ikke hvorfor alle med kulturell kapital stemmer SV. Den forklarer heller ikke hvorfor akkurat SV kan tillegges skjulte holdninger som tilfeldigvis sammenfaller med alt du forakter.

Jeg kan hjelpe deg. Det du leter etter, er ikke de kulturelle kapitaleierne. Du leter etter den politiske overklassen, den lille minoriteten som engasjerer seg i samfunnsspørsmål. Du vet, den gjengen du er en del av selv. Det er der skillelinja går. Men beklageligvis for din teori, følger ikke denne skillelinja partigrensene.