indregard.no
Blogging og medier

Prinsipielle for sin egen skyld

Jeg har tidligere skrevet om Se og Hør-gründeren Knut Haaviks bestyrtelse over at noen ikke ønsker å ha sine private fester fotografert av journalister med 200-meters telelinser.

I dag følger VG opp. I lederen «Ikke privat» hevder de at det må være forbudt å stenge ute journalister. For:

Det å inngå ekteskap er en offentlig handling. Når to personer gifter seg, blir de en enhet med plikter og rettigheter overfor samfunnet.

De har Norges største stab av kommentatorer, men ingen av dem evner å se det åpenbare i at det å inngå ekteskap er en offentlig handling, mens selve bryllupet kan være akkurat den festen man ønsker?

Selve bryllupet kan være i akkurat den form man ønsker seg. Innenfor kirken har det siden 1100-tallet i prinsippet vært nok at to mennesker inngår avtalen med hverandre. Det kreves ingen vitner, ingen offentlighet, ingen prest. Presten står for velsignelsen av ekteskapet. I praktiske Norge krever vi at en sorenskriver eller offentlig godkjent religiøs myndighet er tilstede, ellers kan jo alle gå rundt og hevde at de er gifte. Men bryllupet har aldri vært en offentlig fest.

Både VG og Se og Hør bekymrer seg egentlig bare for levebrødet sitt. Sammenblandingen av butikk og påtatte prinsipper kler dem særdeles dårlig.