indregard.no
Politikk og samfunn

Hurra for kjipe flyregler!

I dag kommer endelig de nye reglene som gjør flyreisen vanskeligere, mer langtekkelig og kjipere. Miljøforkjempere bør juble! Slike regler ser ut til å være vårt eneste realistiske håp for å redusere utslipp fra unødvendige flyturer.

OK, så er jeg ikke helt seriøs. Jeg ville definitivt ha foretrukket skattlegging foran regler som tvinger folk til å smake på toalettsakene sine. Likevel kan effekten fort bli en reduksjon i bruken av fly, gjennom hele tre forskjellige effekter:

For det første øker det konkurranseevnen til tog ved at innsjekkingen tar lengre tid. Innsjekkingen tar tid fordi man må smake på så mye rart, men enda viktigere blir det mer kø fordi alle forretningsreisende må sjekke inn de små trillekoffertene og dokumentmappene sine som baggasje. De forretningsreisende er altså blant de som rammes hardest, og de er også den gruppen som flyr mest. Ca-ching for miljøet.

For det andre bidrar slike ting til at den psykiske barrièren for å fly øker. Det er rett og slett mer stress, selv om man har tid til å stå i kø. Det gjør en kjapp sydenferie mindre fristende i forhold til en rolig hjemme-påske eller en tur med Hurtigruta. Ca-ching for miljøet igjen!

For det tredje fører de nevnte reduksjonene i flyvilje til at flyselskapenes konkurranseevne reduseres. Enkelte går konkurs, og alle må sette opp prisene for å dekke inn de tomme setene. Resultatet: Færre reisende. Og når det blir enda færre reisende, blir prisene enda høyere, og slik fortsetter det en stund. En tredje ca-ching for miljøet!

På mange måter er disse reglene en case-studie i hvordan tilfeldige reguleringer kan ha nøyaktig samme effekten som en skatt for bedriftene, men uten at staten får noen penger ut av det.

Jeg syns forøvrig også at det har en viss humoristisk verdi at folk må smake på barnemat. Det er morsomt å se på, og det er ganske morsomt at folk hisser seg opp over det. Gir dere ungen så dårlig mat at dere ikke tåler å smake en skje?